Att kombinera mat och vin

De flesta människor vet att vissa sorters mat och vin ska kombineras, därför blir det självklart att till exempel servera ett vitt vin till fisk och skaldjur, medan det röda vinet plockas fram när det är vilt som serveras. Däremot är det få som vet varför vissa viner förhöjer smakupplevelsen tillsammans med specifika rätter, medan andra inte alls tycks passa ihop.

Det viktigaste när man ska välja rätt vin till sin mat är att försöka hitta balans i måltiden. En lätt måltid behöver ett lätt vin. Lätta måltider är till exempel skaldjur, vit fisk och grönsaker. Motsatsen är kraftigare smaker, till exempel rött kött, vilt och grillat.

Det är inte bara vilket kött man äter som avgör vilket vin man ska välja, det beror också på vad man har till. Kyckling som serveras med en örtig sås kan till exempel balanseras fint med ett vin med örtiga toner, medan kryddstark mat med mycket hetta passar bra ihop med vin som har lite sötma. När man väljer vin till en rätt kan man också titta på vinet och maträttens ursprungsland. Till exempel kan ett italienskt vin passa mycket bra ihop med en pastarätt.

Sälta, syra och sötma

Som nybörjare inom viner är det svårt att veta vad alla ord som används för att beskriva dem egentligen innebär och vad de passar till. Det blir dock lättare om man återigen tittar på att smakerna ska balanseras. En maträtt som innehåller mycket sälta, som till exempel skaldjur, passar bra ihop med ett vin som innehåller mycket syra. Det rundar av sältan i maten och balanserar ut den. Det är därför ostron gärna avnjuts med champagne.

Ett vin som innehåller mycket syra kan balanseras med mat med lite sötma, till exempel en sallad med majs i, eller lite gelé till steken. Sötman i maten gör syran mindre framträdande och förstärker istället fruktigheten i vinet. Man bör dock inte dricka ett vin med mycket syra till efterrätten, eftersom för mycket sötma i maten kan ta överhanden och dölja fruktigheten i vinet.

Efterrätten

Att servera ett sött dessertvin till efterrätten är mycket vanligt, men det är inte alltid så enkelt. En söt dessert framhävs bäst med ett sött vin, men om man serverar färska bär till så bör ett lite syrligare vin serveras då bären innehåller mycket naturlig syra.

Samma sak gäller portvinet till ostbrickan, det är inte alltid det bästa alternativet. Mögelostar innehåller mycket sälta och kombineras därför gärna med ett sött vin, som möter sältan och balanserar upp smaken. Till getost kan istället ett torrt vitt vin serveras.

Det är med andra ord inte självklart att det är portvin som ska serveras. Mörk choklad innehåller en hel del bitterhet som däremot passar mycket bra med rött portvin.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *